Evaluation of the nutritional quality of patients receiving care at the dental unit of Uniandes

Authors

  • Fanny del Rocío Lozada López Universidad Regional Autónoma de Los Andes, Sede Ambato, Ecuador. Author
  • Verónica Alejandra Salame Ortiz Universidad Regional Autónoma de Los Andes, Sede Ambato, Ecuador. Author
  • Rómulo Guillermo López Torres Universidad Regional Autónoma de Los Andes, Sede Ambato, Ecuador. Author

DOI:

https://doi.org/10.59471/ijhsc202464

Keywords:

Balanced diet, dental problems, oral health, oral hygiene, dental check-ups

Abstract

This research focuses on evaluating the nutritional quality of the patients of the Uniandes Dental Care Unit in Ambato, Ecuador, within the age range of 40 to 60 years. Through surveys of 170 patients, it was found that 50% consume meat daily, 41% prefer fruit juice as an accompaniment to their meals, and 35% include sweets and chocolates in their diet. Based on these results, an oral health promotion program has been proposed that aims to educate patients about the importance of maintaining a balanced diet, proper oral hygiene and the need to undergo regular dental checkups, not only when discomfort arises, seeking to prevent costly treatments by addressing dental problems in pilot stages.

References

Monteagudo Santiago, J., & Tamayo Pérez, Y. (2017). Impacto del desdentamiento en la salud general. Medicentro Electrónica, 21(2), 184-186.

Dho, M. S. (2015). CONSUMO DE ALIMENTOS CARIOGÊNICOS EM ADULTOS DA CIDADE DE CORRENTES, ARGENTINA. Hacia la Promoción de la Salud, 20(2), 90-101.

Adriano Anaya, M. D. P., Caudillo Joya, T., Juárez López, M. L. A., & Caudillo Adriano, P. A. (2014). Obesidad y caries dental problemas de salud pública en una población escolar. International journal of odontostomatology, 8(3), 475-480. https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-381X2014000300024

Hernández L. Marimón M. Linares E. González E. (2017). Salud oral y hábitos dietéticos en los adultos mayores no institucionalizados. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición, 27(1), 29-48.

Lynge Pedersen, A. M., Nauntofte, B., Smidt, D., & Torpet, L. A. (2015). Oral mucosal lesions in older people: relation to salivary secretion, systemic diseases and medications. Oral diseases, 21(6), 721-729.

De La Cruz Ispilco, A. (2017). Factores predisponentes de lesiones dentales no cariosas en personal de tropa BIM Zepita N° 7, Baños del inca-Cajamarca, julio a diciembre 2015.

Arredondo-García, J. L., Méndez-Herrera, A., Medina-Cortina, H., & Pimentel-Hernández, C. (2017). Agua: la importancia de una ingesta adecuada en pediatría. Acta pediátrica de México, 38(2), 116-124.

Santiago-Lagunes, L. M., Ríos-Gallardo, P. T., Perea-Martínez, A., Lara-Campos, A. G., González-Valadez, A. L., García-Osorio, V., ... & Reyes-Gómez, U. (2018). Importancia de una hidratación adecuada en niños y adolescentes. Salud Quintana Roo, 11 (39), 27-30.

González Sanz, Á. M., González Nieto, B. A., & González Nieto, E. (2013). Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos. Nutrición hospitalaria, 28, 64-71.

Gázquez J. Pérez M. Molero M. Mercader I. (2018). Calidad de vida, cuidadores e intervención para la mejora de Salud. 2018 Asoc. Univ. de Educación y Psicología (ASUNIVEP): España. Vol.

Organización Mundial de la Salud. (2020). Salud Bucodental. OMS. Disponible en: https://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/EB148/B148_8-sp.pdf}

Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1.

Downloads

Published

2024-07-20

Issue

Section

Original

How to Cite

1.
Lozada López F del R, Salame Ortiz VA, López Torres RG. Evaluation of the nutritional quality of patients receiving care at the dental unit of Uniandes. Interamerican Journal of Health Sciences [Internet]. 2024 Jul. 20 [cited 2024 Sep. 18];4:64. Available from: https://ijhsc.uai.edu.ar/index.php/ijhsc/article/view/64