Analysis of the social perception of the importance of foodsecurity in the Santa Rita farm, El Pescador, San Vicentedel Caguán, Caquetá, Colombia

Authors

  • Diana Mayerly Cortes Arias Universidad de la Amazonia. Florencia-Caquetá, Colombia Author
  • Davier Fernando Casas Ríos Universidad de la Amazonia. Florencia-Caquetá, Colombia Author

DOI:

https://doi.org/10.59471/ijhsc2024173

Keywords:

Food Security, Marketing, Crops, Consumption

Abstract

The practice of home gardening arises as a necessity in the face of the reality of rural life, which involves different
problems faced by farmers every day. It is important to know the perception that these producers have of the state
of food security in which they find themselves in order to understand the dynamics that are generated around
this and the degree of participation and appropriation of this productive idea. In this sense, this diagnostic study
was carried out in the department of Caquetá, in the village of El Pescador in the municipality of San Vicente del
Caguán, Santa Rita farm, with a family of cattle and vegetable producers. The results allowed determining that,
although the farm carries out other types of production such as cattle raising, the implementation of the vegetable
garden is considered an activity of great importance for the food security of the family and that it generates an
improvement in the economic aspect by making their production a business opportunity by commercializing it

References

Álvarez, M. C., Estrada, A., Montoya, E. C., y Melgar-Quiñonez, H. (2006). Validación de escala de la seguridad alimentaria doméstica en Antioquia, Colombia. Salud pública de México, 48(6), 474-481.

Barrios Arango, L. Huertos caseros tradicionales del Chocó, alternativa agroecológica para conservación de la Agrobiodiversidad, la soberanía alimentaria en la zona media del San Juan (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de Colombia Sede Palmira).

Bianchi, E., y Szpak, C. (2016). Seguridad alimentaria y el derecho a la alimentación adecuada.

Brown, K. H., y Jameton, A. L. (2015). "Public health implications of urban agriculture." Journal of Public Health Policy, 36(3), 280-301.

de Pinto, E. P., & de Rojas, Y. M. (2006). Cinco paradigmas para abordar lo real. Telos, 8(1), 106-121.

Dompé, I. R. M., Acevedo, N. L. D., y Delgado, Y. G. L. (2021). El huerto escolar como herramienta de sensibilización ambiental para el aprendizaje y mejora alimenticia en las comunidades rurales. Revista Compromiso Social, (6), 105-116.

FAO. (1996). "Rome Declaration on World Food Security and World Food Summit Plan of Action." Food and Agriculture Organization of the United Nations.

FAO. (2018). "Diversification and biodiversity." Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Friedrich, T., (2014). La seguridad alimentaria: retos actuales. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 48(4), 319-322.

García-Flores, J. C., Gutiérrez-Cedillo, J. G., Balderas-Plata, M. Á., y Araújo-Santana, M. R. (2016). Estrategia de vida en el medio rural del Altiplano Central Mexicano: El huerto familiar. Agricultura, sociedad y desarrollo, 13(4), 621-641.

García, J., y Rodríguez, A. (2020). Implementación de un proyecto de huertas caseras como estrategia comunitaria de seguridad alimentaria y nutricional en el barrio La Cumbre de la localidad Ciudad Bolívar (Bogotá).

Gliessman, S. R. (2014). "Agroecology: The Ecology of Sustainable Food Systems." CRC Press.

Gómez Rodríguez, D. T., y Aguirre Nieto, M. A. (2023). Seguridad alimentaria y desarrollo rural en 5 municipios del departamento del Caquetá, Colombia. Periodo 2018-2022. Población y Desarrollo, 29(57), 75-93.

Guzmán, G., et al (2018). "Home gardens in smallholder communities: The importance of considering the sociocultural values of stakeholders." Agroecology and Sustainable Food Systems, 42(3), 251-267.

Guzmán, N. M. J. (2017, August). Causas que conllevan a una Inseguridad Alimentaria. In Memorias de Congresos UTP (pp. 186-193).

Hernández Echeverría, G. E. (2022). Análisis del beneficio de la producción de hortalizas en el sector rural (Bachelor's thesis, BABAHOYO: UTB, 2022).

Hodson de Jaramillo, E., Castaño, J., Poveda, G., Roldán, G., y Chavarriaga Aguirre, P. (2017). Seguridad alimentaria y nutricional en Colombia.

Lissbrant, S. (2015). Seguridad alimentaria y nutricional en la región Caribe: consecuencias de la desnutrición y buenas prácticas como soluciones. Investigación y desarrollo, 23(1), 117-138.

Mejía, A. G. J., y Londoño, C. E. H. (2023). Educación ambiental y producción agropecuaria sostenible: una estrategia para la seguridad alimentaria. Ánfora, 30(55), 105-141.

Montiel Sánchez, C. E., Aldasoro Maya, E. M., Guzmán Cáceres, M., Saldívar Moreno, A., y Rodríguez Robles, U. (2021). Representaciones sociales de huertos escolares: Hacia la construcción de proyectos educativos desde la pedagogía crítica. Acta universitaria, 31.

Smith, D., et al. (2019). "Urban agriculture in the United States: Characteristics, benefits, and technical assistance opportunities." Journal of Agriculture, Food Systems, and Community Development, 8(4), 15-32.

Smith, L. C., et al. (2017). "Food Security in a World of Natural Resource Scarcity: The Role of Agricultural Technologies." International Food Policy Research Institute (IFPRI).

Thompson, J. L., y Edmonds, V. (2016). "Home gardening and the health and well-being of adolescents." Health Promotion Practice, 17(1), 46-54.

Vargas, M. D. L. E. G., Sampieri, R., Álvarez, B. E. V., y Vargas, M. H. C. (2012). Diagnóstico de la cultura organizacional en universidades tecnológicas bajo el Modelo de Valores en Competencia. Estudios, 2, 9-29.

Published

2024-01-09

Issue

Section

Original

How to Cite

1.
Cortes Arias DM, Casas Ríos DF. Analysis of the social perception of the importance of foodsecurity in the Santa Rita farm, El Pescador, San Vicentedel Caguán, Caquetá, Colombia. Interamerican Journal of Health Sciences [Internet]. 2024 Jan. 9 [cited 2024 Nov. 21];4:173. Available from: https://ijhsc.uai.edu.ar/index.php/ijhsc/article/view/195