Eating behavior in dentistry students of the Universidad Regional Autónoma de los Andes" Uniandes", Ambato campus
DOI:
https://doi.org/10.59471/ijhsc2024104Keywords:
nutrition, university students, eating habitsAbstract
Eating habits have a crucial role in the health and academic performance of college students. During university, eating patterns can be influenced by a variety of factors, including lifestyle changes and academic pressures. The study used a validated survey to assess food choices, meal preparation and other eating habits, where the results indicate that many students exhibit unhealthy eating behaviors, mainly related to food choices, food preparation and other eating habits. It was also found that students have difficulties in maintaining a varied and balanced diet. It was also determined that there is a correlation between gender and eating habits, i.e. women tended to have less healthy eating habits than men. Concluding that factors such as lack of time, stress, lack of information and access to healthy foods contribute to the adoption of unhealthy eating habits among university students
References
Ávila-alpirez H, Gutiérrez-sánchez G, Martínez-aguilar MDL, Alianza C De, Matamoros CPH, Correo M. Conducta y hábitos alimentarios en estudiantes escolares. 2018;17(3):217–25. Available from: https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-74592018000300217&script=sci_arttext
Alarc S-. Alimentación saludable como factor influyente en el rendimiento escolar de los estudiantes de instituciones educativas en Ecuador Healthy nutrition as an influential factor in the academic performance of students from educational institutions in Ecuador. 2018;34–9.
Cruz-bello P, Martínez-garduño MD, Olivos-rubio M, Jiménez-vargas D, Cruz-martínez A De. Mejora del conocimiento y conducta alimentaria de los adolescentes con una intervención educativa basada en orientación alimentaria Improvement of knowledge and feeding behavior of adolescents with an educational intervention based on food orientation. 2018;26(4). Available from: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=85060#
Ruiz-aquino M, Valdez HA, Allende LA. Consumo de alimentos chatarras y actitudes alimentarias en universitarios Consumption of scrap foods and food attitudes of higher level students. University. 2017;2(1):51–62. Available from: https://revistas.uncp.edu.pe/index.php/socialium/article/view/734
Perret VGE. Universidad Pontificia Comillas ICADE A LIMENTACIÓN SALUDABLE : Estudio de las variables explicativas del. 2019; Available from: http://hdl.handle.net/11531/27590
Arbués1 ER, Abadía BM, López2 JMG, Serrano2 EE, García BP, Vela1 RJ, et al. Nutrición Hospitalaria, Conducta alimentaria y su relación con el estrés, la ansiedad, la depresión y el insomnio en estudiantes universitarios. 2019; Available from: https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112019000600017&script=sci_arttext&tlng=pt
Bedoya-cardona EY. Estrés y funcionamiento cognitivo en universitarios. 2019;14(1):23–9. Available from: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7855458
Silvia Reyes Narvaez1 MOC. Conocimientos sobre alimentación saludable en estudiantes de una universidad pública. 2020;47(1):67–72. Available from: https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0717-75182020000100067&script=sci_arttext
Risco AA. Clasificación de las Investigaciones. 2020; Available from: https://repositorio.ulima.edu.pe/handle/20.500.12724/10818
Márquez-sandoval YF, Salazar-ruiz EN, Macedo-ojeda G, Altamirano-martínez MB, Bernal-orozco MF, Salas-salvadó J. Diseño y validación de un cuestionario para evaluar el comportamiento alimentario en estudiantes mexicanos del área de la salud TO ASSESS DIETARY BEHAVIOR IN MEXICAN. 2014;30(1):153–64. Available from: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000800020
Adasme-berrios C, Aliaga-ortega L, Schnettler B, Lobos G. Factores que determinan la elección de alimentos procesados por estudiantes universitarios en el contexto de las etiquetas de advertencia nutricional. 2022;49(4):451–8.
Julieta Sánchez1 AM, Nazar G, Mosso C, Muro L del. Creencias alimentarias en estudiantes universitarios mexicanos: Una aproximación cualitativa. 2019;46(6):727–34.
Rodríguez-espinosa H, Restrepo-betancur LF, Deossa-restrepo GC. Conocimientos y prácticas sobre alimentación, salud y ejercicio en universitarios de Medellín-Colombia. 2015;17:36–53.
Zamora I, Barboza Y. Consumo de alimentos funcionales por estudiantes universitarios Ecuatorianos Consumption of functional foods by Ecuadorian university students. 2020;33(1):14–23.
Aileen Chales Auon JME. ACTIVIDAD FÍSICA Y ALIMENTACIÓN EN ESTUDIANTES UNIVERSITARIOS CHILENOS PHYSICAL ACTIVITY AND EATING BEHAVIORS AMONG CHILEAN UNIVERSITY STUDENTS UNIVERSITARIOS CHILENOS. 2019;
Escandón-nagel N, Apablaza-salazar J, Novoa-seguel M, Osorio-troncoso B. Factores predictores asociados a conductas alimentarias de riesgo en universitarios chilenos Predictive factors associated with risk eating behaviors in Chilean college. 2021;41(2):45–52.
Concha C, González G, Piñuñuri R, Valenzuela C. Relación entre tiempos de alimentación, composición nutricional del desayuno y estado nutricional en estudiantes universitarios de Valparaíso, Chile. 2019;46(4):400–8.
Martínez-Hernández Virginia Reyna Sandoval-Copado José Rogelio AJM. ACCESO A LOS ALIMENTOS Y HÁBITOS ALIMENTARIOS DE JÓVENES UNIVERSITARIOS, ESTADO DE MÉXICO. 2021;20(3):36–45.
Fuentes-vega MDLÁ, González-lomelí D, González-valencia D. Percepción de dieta y hábitos alimentarios en universitarios del noroeste de México Introducción. 2021;
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Samantha de los Ángeles Vásquez Barberán, Gabriela Liseth Vaca Altamirano, Tubon Usca Irvin Ricardo (Author)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The article is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 License. Unless otherwise stated, associated published material is distributed under the same licence.